Stormwind Simulator - usein kysyttyä

 

Huom! FAQ ei ole vielä päivitetty versiolle 5!

Täällä pyrimme vastaamaan Stormwind Simulator 2 koskeviin usein esitettyihin kysymyksiin.

Ellet löydä vastauksia täältä, niin kannattaa hakea vastauksia tai kysyä foorumissa.

 

Simulaattoria kehitetään tällä hetkellä pöytäkoneessa jossa Windows 7 ja keskusyksikkönä:

Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU @ 3.30GHz

Tärkeintä 3D-grafiikan kannalta on näytönohjain, ei tietokoneen keskusyksikkö. Kehityskoneessa on näytönohjaimena:

AMD Radeon HD 6670 (1 GB muistia)

Kortti on luokaltaan "mid-range", siis ei ikääntynyt muttei missään nimessä nopeimpien joukossa. Osoitteessa hintaseuranta.fi käy ilmi että kortin saa (jo hieman uudempana versiona) 63 eurolla.

Tänä päivänä on olemassa valtavasti eri tietokonevalmisteita, ja on miltei mahdotonta ilmoittaa "tietokonemerkkejä" referenssinä. Simulaattori toimii mainiosti yllä mainitulla ohjaimella. Ehdotamme että itse tutkit tilaneteen tietokoneellesi, tai mahdollista tulevaa hankintaa varten.

Alla olevassa nettiosoitteessa löydät pitkän listan eri näytönohjaimista. Kun painat linkkiä, tulset listaan, jossa yllä mainitsemamme näytönohjain on kehystettynä valmiiksi. Kaikille listan ohjaimille on annettu pisteitä, ja korttimme on saanut 1036 pistettä. Hinnaksi ilmoitetaan $59,99.

Tätä korttia voit käyttää vertailukohteena. Simulaattori toimii hieman hitaimmilla korteilla, ja totta kai kaikilla nopeimmilla.

Länk till PassMark

Jos olet hankkimassa uutta laitteistoa, suosittelemme Espoon Tietokonekeskuksen ammattilaisia - heillä on myös pitkä kokemus simulaattorista.

Stormwind Simulator on tehty mahdollisimman realistiseksi Suomen saariston olosuhteiden ja navigointiin liittyvien yksityiskohtien osalta. Simulaattorilla voi navigoida valoisaan aikaan ja pimeässä, auringonpaisteessa, sateessa ja sumussa, tyvenessä ja kovassa tuulessa. Myös tutkanavigointi on mukana. Simulaattori sopii siis mainiosti navigointiharjoitteluun!

 

Stormwind Simulator käsittää tässä vaiheessa Suomen saariston A, B, C ja D-korttisarjojen alueet. On siis mahdollista liikkua saaristoalueella aina itärajasta Ahvenanmaalle, ja pohjoisessa Uuteenkaupunkiin asti. Valtion lisenssimaksuista johtuen sinun on ostettava alueet erikseen, jotta voit ajaa.

 

Simulaattoriohjelma toimii Windows 8, 7, Vista ja XP ympäristössä, modernissa PC tietokoneessa jossa on tehokas 3D-näytönohjain ja uusin DirectX 9 asennettuna. Simulaattori ei vaadi näppäimistön, hiiren ja näytön ohella mitään muuta oheislaitteistoa, joskin se tukee myös rattia ja kaauskahvaa.

Tietokoneen näytönohjaimen on oltava riittävän tehokas. Simulaattori asettaa näytönohjaimelle tiettyjä vaatimuksia, joten kannattaa ensin ladata ohjelman ilmaisversio ja kokeilla sillä ennen kuin hankkii täysversion.

Huom! Kannettava tietokone useimmiten ei ole varustettu tehokkaalla 3D-näytönohjaimella

Vaikka kannettavalla onkin "hyvät multimediaominaisuudet" ja korkea sisäänostohinta, on mahdollista ettei sitä ole tehty pelaamista ja 3D-grafiikkaa ajatellen (mikä EI OLE sama kuin 2D-grafiikka, esim elokuvan katselu). Ota meihin yhetyttä jos olet epävarma tietokoneesi sopivuudesta.

Suosittelemme ison näytön ja hyvän kaiutinjärjestelmän käytön. Pyörällä varustettu hiiri on ehdoton! On mahdollista liittää tietyt ratit ja kaasukahvat - ota meihin yhetyttä jos sinulla on kysymyksiä näistä.

Simulaattori edellyttää että DirectX runtime on asennettuna koneeseen. DirectX voi ladata ja asentaa ilmaiseksi suoraan Microsoftin nettisivuilta.

Simulaattori toimitetaan USB-tikulla (USB 2) joka pitää olla koneessa aina kun simulaattoria käytetään (lisenssitarkistus), joten koneessa pitää olla vapaa USB-portti.

Voit tilata simulaattoria tällä nettisivulla. Mene suoraan nettikauppaan valikon kohtaan 'Tilaa' tai lue ensin lisää siitä miten tilaus tehdään ja klikkaa sen jälkeen sen sivun alalaidassa olevaa 'Tilaa nyt!'-nappia. Täytä kaikki tarvittavat tiedot ja hyväksy tilaus. Sinulle tulee vahvistusmaili ja mahdollisesti pdf-muotoinen lasku antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Simulaattori toimitetaan antamaasi postiosoitteeseen joko postiennakolla tai maksettuasi laskun.

 

Stormwind Simulator 2 on käytännössä toinen sukupolvi simulaattorista, ja miltei kokonaan uudelleen kirjoitettu. Vanhassa simulaattorissa ajettava alue on rajattu; Jurmon alue saaristomerellä (karttasivu 715 D-merikarttasarjassa). Siitä puuttuu geo-spatiaalisen aineiston joustava käsittely, kuten monet muut kehittyneet ominaisuudet jotka löytyvät uudessa simulaattorissa. Suurin yhtäläisyys versioiden välillä on että veneet ovat samat.

Ilmaisversion tehtävänä on jakaa perustavaa tietoa navigaatiosta ja saaristosta, käytännöllisemmällä tasolla kuin luokkahuoneen teoreettinen koulutus. Se visuallisoi tiettyjä tilanteita pedagogisen suunnitelman mukan, loogisesti etenevin askelein. Tärkein tehtävä on antaa käyttäjälle alustava "touch" veneen ajoon ja opettaa peruskäsitteitä. Sen sijaan se ei anna käyttäjälle mahdollisuutta tutustua laajemmin ainutlaatuiseen saaristoomme.

Ilmaisversiota voi myös käyttää tietokoneen testaukseen. Jos se toimii, on todennäköistä että myös Stormwind Simulator 2 toimii samassa tietokoneessa.

Stormwind Simulator 2 on erittäin laaja ja sisältää ammattimaisia ominaisuuksia täysin eri tasolla kuin ilmaisversio. Lue lisää simulaattorin ominaisuuksista ja tekniikasta!

 

Kyllä, sen voit tehdä!

Simulaattori ei vaadi näppäimistön, hiiren ja näytön ohella mitään muuta oheislaitteistoa. Pyörällä varustettu hiiri on ehdoton

Simulaattori tukee rattia ohjaamiseen ja kaasukahvaa kaasun ja vaihteiden hallintaan. Simulaattori sisältää lisäohjelman, jolla ratin ja kaasukahvan määritys tapahtuu. Ohjelma löytää ohjaimia jotka ovat liitettynä USB-porttiin ja Windowsin tunnistamia. Simulaattori käyttää tällä hetkellä vain ratin ja kahvan lineaarisia liikeitä, sen sijaan ei niiden painonappeja. Määritysohjelma antaa sinun valita akselia, jos ohjaimessa on useampia.

Emme vielä ole testanneet enempiä ohjaimia mutta periaatteessa suurimmaan osan niistä pitäisi toimia. Seuraavat ovat testattuja ja toimivat:

Ratti:

  • Microsoft Sidewinder

Kaasukahva:

  • Saitek Pro Flight Throttle Quadrant PC peliohjain kaasua varten (maksaa 51,90 i verkkokauppa.com:ssa, linkki verkkokaupan tuotesivulle).

 

Simulaattorin versiossa 2.5 on muita veneitä ja laivoja. Tulet kohtaamaan runsaasti ympäröivää liikennettä. Nämä alukset (robootit) navigoivat keinoälyn avulla, ja pysyvät yleensä oikeaoppisesti väylissä, mutta saattavat tiukan paikan tullen törmätä sekä toisiinsa, maahan että sinuun. Robootit ovat fyysisiltä ominaisuuksiltaan tasavertaiset itse valitsemasi alusten kanssa, ero on se, että ohjaavat itsenäisesti, sekä valitsevat itse määränpäänsä ja nopeutensa.

Stormwind Simulator perustuu digitaaliseen merikarttadataan. Simulaattorissa näkyy yhteensä muutama sata tuhatta rakennusta suurinpiirtein oikeilla paikoillaan, mutta rakennuksia edustaa yksinkertaiset mallit, eivätkä ne näytä samanlaisilta kun todelliset rakennukset. Tämänhetkiseen versioon ei ole mahdollista lisätä yksittäisiä 3D-malleja.

 

Stormwind Simulator sisältää apujärjestelmän joka näyttää tilannekohtaisia apuruutuja.

Paina funktionäppäintä F1 jotta näkisit mitä vaihtoehtoja on saatavilla ja mitkä näppäimet toimivat kussakin tilanteessa!

Kaasu toimii + ja - näppäimillä. Merikartta tulee esille painamalla <välilyönti>.

 

Kyllä, mutta:

Simulaattorin lisenssi sallii samanaikaisen käytön vain yhdessä koneessa. USB-muisti jolla simulaattori toimitetaan toimii myös suojana laitonta kopiointia vastaan ja sen pitää olla kytkettynä tietokoneen USB-porttiin jotta ohjelma toimisi.

Voit käyttää simulaattoria eri koneissa, mutta USB-tikun on aina oltava siinä koneessa jossa ohjelmaa ajetaan.

 

Simulattorin lisenssi antaa käyttäjälle luvan käyttää sitä henkilökohtaisesti mutta ei koulutus- tai kaupallisessa käytössä.

Ette näin ollen suoraan voi käyttää sitä koulutukseen. Vastaus kysymykseen vaihtelee tapauskohtaisesti.

Mutta ottakaa meihin yhteyttä, niin katsomme kuinka kysymystä voidaan kohdata!

 

Stormwind Simulatorin tämänhetkisessä versiossa (A, B, C ja D-korttisarjoilla) käsitellään melkein miljoona rakennusta, mutta kaikki eivät ule mukaan simulaatioon. Nämä rakennukset sijoittuvat ja saavat ulkonäkönsä automaattisesti digitaalisen karttamateriaalin perusteella. Tässä materiaalissa on tietoa vain rajoitetusti, esimerkiksi kerroslukua ei ole ilmoitettu rakennuksille jotka ovat yli 3 kerroksisia! Kaikkia rakennuksia esitetään tämän takia käyttäen noin 10 eri mallia. Rakennuksen sijoitus, pohjan koko ja rakennuksen suunta ovat kuitenkin suurin piirtein todenmukaisia. Digitaalisessa materiaalissa ei myöskään erotu erityyppiset kirot, vesitornit yms. joten tämäntyyppisille rakennelmille löytyy vain yksi malli kullekin tyypille.

 

C ja D ovat kesällä 2013 tulleet mukaan simulaatioon.