Stormwind Simulator - usein kysyttyä

 

Täällä pyrimme vastaamaan Stormwind Simulator 5 koskeviin usein esitettyihin kysymyksiin.

Ellet löydä vastauksia täältä, niin kannattaa kysyä foorumissa.

 

Simulaattoria kehitetään tällä hetkellä pöytäkoneessa jossa Windows 7 ja keskusyksikkönä:

Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU @ 3.30GHz

Tärkeintä 3D-grafiikan kannalta on näytönohjain, ei tietokoneen keskusyksikkö. Kehityskoneessa on näytönohjaimena:

Geforce GTX 780 (3 GB muistia)

Kortti on jo muutaman vuoden vanha, mutta saa mainiot 7959 Passmark-pistettä.

Tänä päivänä on olemassa valtavasti eri tietokonevalmisteita, ja on miltei mahdotonta viitata tiettyyn tietokonemerkkiin/malliin. Simulaattori toimii mainiosti neljässä näytössä yllä mainitulla ohjaimella. Ehdotamme että itse tutkit tilaneteen tietokoneellesi, tai mahdollista tulevaa hankintaa varten.

Parhaiten grafiikan tehokkuuden tutkii Passmark-pisteytyksellä. Etsi googlen avulla

passmark [korvaa tämä teksti näytönohjaimen tyypillä]

Esimerkiksi:

passmark gtx 1050

Yleensä ensimmäinen osuma vie sivustoon videocardbenchmark.net, jossa näytönohjaimen pistemäärä ilmenee punaisena, isoilla kirjaimilla. Stormwind vaatii vähintään noin 1500 pistettä per näyttö mutta suosittelemme mahdollisimman tehokasta grafiikkaa.

Ohjaimen tehokkuus vaikuttaa siihen montako kuvaa piirtyy per sekunti ("frame rate", fps). Heikolla grafiikalla simulaatiosta tulee pätkivä. 25 fps on ehdoton alaraja, yleensä pyritään saavuttamaan 60 fps.

Jos olet hankkimassa uutta laitteistoa, suosittelemme Espoon Tietokonekeskuksen ammattilaisia - heillä on myös pitkä kokemus simulaattorista.

Stormwind Simulator on tehty mahdollisimman realistiseksi Suomen saariston olosuhteiden ja navigointiin liittyvien yksityiskohtien osalta. Simulaattorilla voi navigoida valoisaan aikaan ja pimeässä, auringonpaisteessa, sateessa ja sumussa, tyvenessä ja kovassa tuulessa. Myös tutkanavigointi on mukana. Simulaattori sopii siis mainiosti navigointiharjoitteluun!

 

Stormwind Simulator käsittää tässä vaiheessa Suomen saariston A, B, C ja D-korttisarjojen alueet. On siis mahdollista liikkua saaristoalueella aina itärajasta Ahvenanmaalle, ja pohjoisessa Uuteenkaupunkiin asti. Valtion lisenssimaksuista johtuen sinun on ostettava alueet erikseen, jotta voit ajaa.

 

Simulaattoriohjelma toimii Windows 10, 8 ja 7 ympäristössä, modernissa PC tietokoneessa jossa on tehokas 3D-näytönohjain ja DirectX sekä .net Framework 4 asennettuna. Simulaattori ei vaadi näppäimistön, hiiren ja näytön ohella mitään muuta oheislaitteistoa, joskin se tukee myös Windows-yhteensopivia ratteja ja kahvoja, sekä keskustelee ulkoisen navigaatiolaitteiston kanssa (NMEA; RS232 ja IP/UDP) sekä hakee päivityksiä ja säätietoja nettiyhteyden avulla.

Tietokoneen näytönohjaimen on oltava riittävän tehokas. Parhaiten grafiikan tehokkuuden tutkii Passmark-pisteytyksellä. Etsi googlen avulla

passmark [korvaa tämä teksti näytönohjaimen tyypillä]

Esimerkiksi:

passmark gtx 1050

Yleensä ensimmäinen osuma vie sivustoon videocardbenchmark.net, jossa näytönohjaimen pistemäärä ilmenee punaisena, isoilla kirjaimilla. Stormwind vaatii noin 1500 pistettä per näyttö mutta suosittelemme mahdollisimman tehokasta grafiikkaa.

Huom! Kannettava tietokone useimmiten ei ole varustettu tehokkaalla 3D-näytönohjaimella

Vaikka kannettavalla onkin "hyvät multimediaominaisuudet" ja ehkä korkea sisäänostohinta, on mahdollista ettei sitä ole tehty pelaamista ja 3D-grafiikkaa ajatellen (mikä ei ole sama kuin 2D-grafiikka, esim elokuvan katselu). Ota meihin yhetyttä jos olet epävarma tietokoneesi sopivuudesta.

Suosittelemme ison näytön ja hyvän kaiutinjärjestelmän käytön. Pyörällä varustettu hiiri on ehdoton!

Simulaattori toimitetaan USB-tukilla (USB 3). Tikku on asiakkaan henkilökohtainen omaisuus ja toimii suojana luvatonta kopiointia vastaan (dongle).

Voit tilata simulaattoria tällä nettisivulla. Mene nettikauppaan päävalikon 'Tilaa'-vaihtoehdolla. Täytä kaikki tarvittavat tiedot ja hyväksy tilaus. Sinulle tulee vahvistusmaili ja mahdollisesti pdf-muotoinen lasku antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Simulaattori toimitetaan antamaasi postiosoitteeseen joko postiennakolla tai maksettuasi laskun.

 

Kyllä, sen voit tehdä!

Simulaattori ei vaadi näppäimistön, hiiren ja näytön ohella mitään muuta oheislaitteistoa. Pyörällä varustettu hiiri on ehdoton

Simulaattori tukee Windows-yhteensopivia ohjaimia (ratti, joystick, jne.) kierrosten, vaihteiden, vesijettien kauhojen ja monen muun toiminnon hallitsemiseksi. Simulaattorissa on monipuolinen hallintaohjelma näiden määrittämiseksi. Voit myös liittää kaikki näppäimistön toiminnot ohjaimen/ohjainten painonappeihin.

Alla linkki kuvakaappaukseen hallintaohjelmasta (kuvan tilanteessa ei kuitenkaan ole tehty valintoja). Paina linkkiä oikealla hiirinäppäimellä ja valitse Avaa uudessa välilehdessä.

stormwind_control

Simulaattorin versiossa 5 on muita veneitä ja laivoja. Tulet kohtaamaan runsaasti ympäröivää liikennettä. Nämä alukset (robootit) navigoivat keinoälyn avulla, ja pysyvät yleensä oikeaoppisesti väylissä, mutta saattavat tiukan paikan tullen törmätä sekä toisiinsa, maahan että sinuun. Robootit ovat fyysisiltä ominaisuuksiltaan tasavertaiset itse valitsemasi alusten kanssa, ero on se, että ohjaavat itsenäisesti, sekä valitsevat itse määränpäänsä ja nopeutensa.

Stormwind Simulator perustuu digitaaliseen merikarttadataan. Simulaattorissa näkyy yhteensä muutama sata tuhatta rakennusta suurinpiirtein oikeilla paikoillaan, mutta rakennuksia edustaa yksinkertaiset mallit, eivätkä ne näytä samanlaisilta kun todelliset rakennukset. Tämänhetkiseen versioon ei ole mahdollista lisätä yksittäisiä 3D-malleja.

 

Stormwind Simulator sisältää apujärjestelmän joka näyttää tilannekohtaisia apuruutuja.

Paina funktionäppäintä F1 jotta näkisit mitä vaihtoehtoja on saatavilla ja mitkä näppäimet toimivat kussakin tilanteessa!

Kaasu toimii + ja - näppäimillä. Merikartta tulee esille painamalla <välilyönti>.

 

Kyllä, mutta:

Simulaattorin lisenssi sallii samanaikaisen käytön vain yhdessä koneessa. USB-muisti jolla simulaattori toimitetaan toimii myös suojana laitonta kopiointia vastaan ja sen pitää olla kytkettynä tietokoneen USB-porttiin jotta ohjelma toimisi.

Voit käyttää simulaattoria eri koneissa, mutta USB-tikun on aina oltava siinä koneessa jossa ohjelmaa ajetaan.

 

Simulattorin lisenssi antaa käyttäjälle luvan käyttää sitä henkilökohtaisesti mutta ei koulutus- tai kaupallisessa käytössä.

Ette näin ollen suoraan voi käyttää sitä koulutukseen. Vastaus kysymykseen vaihtelee tapauskohtaisesti.

Mutta ottakaa meihin yhteyttä, niin katsomme kuinka kysymystä voidaan kohdata!

 

Simulaattori voi syöttää ulos tiedot veneen sijainnista, nopeudesta, suunnasta jne. sarjasignaalina USB/sarjaportin kautta tai IP-paketteina (UDP) lähiverkon kautta karttaohjelmalle eri tietokoneessa tai kokonaan erilliselle laitteelle (esim. plotterille). Simulaattori korvaa täten veneessä olevan GPS-vastaanottimen. Tietoliikenne tapahtuu NMEA0183-protokollan avulla.

Stormwind Simulatorin tämänhetkisessä versiossa (A, B, C ja D-korttisarjoilla) käsitellään melkein miljoona rakennusta, mutta kaikki eivät ule mukaan simulaatioon. Nämä rakennukset sijoittuvat ja saavat ulkonäkönsä automaattisesti digitaalisen karttamateriaalin perusteella. Tässä materiaalissa on tietoa vain rajoitetusti, esimerkiksi kerroslukua ei ole ilmoitettu rakennuksille jotka ovat yli 3 kerroksisia! Kaikkia rakennuksia esitetään tämän takia käyttäen noin 10 eri mallia. Rakennuksen sijoitus, pohjan koko ja rakennuksen suunta ovat kuitenkin suurin piirtein todenmukaisia. Digitaalisessa materiaalissa ei myöskään erotu erityyppiset kirot, vesitornit yms. joten tämäntyyppisille rakennelmille löytyy vain yksi malli kullekin tyypille.

 

Suomen muut sarjat ovat parhaillaan (12/2018) tekeillä.