Sijainti-, suunta- ja nopeustieto pc:ltä plotterille

Post Reply
Message
Author
MJH59
Posts: 2
Joined: 10 Dec 2018 20:49

Sijainti-, suunta- ja nopeustieto pc:ltä plotterille

#1 Post by MJH59 » 15 Dec 2018 20:59

Hei,
AskartelinStormwindin sijainti-, suunta- ja nopeustiedon välittämisen pc:ltä YDWG – 02N sovittimella Simradin plotterille. Homma selkeä tehdä Stormwindin ja YDWG:n käyttöohjeella.
Tässä on tiivistetysti tarvittavat osat ja käyttämäni asetukset.
Tekniikka
Stormwindiä pyörittävässä pc:ssä on wlan käytettävissä.
YDWG – 02N sovitin
Sovittimella on oma hallintaohjelma, ainakin Ipadille. Sovelluksesta näkee mm. sovittimen verkko-osoitteen ja portin.
NMEA 2000 verkko:
  • päätteitä 2 kpl
    T-haaroja 3 kpl, sovittimelle, plotterille ja virransyötölle
    Virransyöttökaapeli
    Liitäntäkaapeli plotteriin
Simrad Go Exe 7 plotteri
Asetukset pc:ssä
PC liitetään YDWG-sovittimen luomaan wlan-verkkoon verkon ja Internetin asetukissa aina pc:n käynnistyksen jälkeen.
Asetukset laitetaan Stormwind-sovelluksessa ohjeen mukaan. Asetuksiin laitetaan
YDWG-sovittimen oletusosoite ja –portti.
Asetukset plotterissa
Plotterin liittäminen NMEA-verkkoon.
Plotterin verkkoasetuksissa navigointitiedon, sijainti- ja kompassitieto, lähteeksi valitaan YDWG-sovitin.

Aikaa kului noin tunti NMEA-verkon kokoamiseen, pc:n ja plotterin asetusten määrittelyyn sekä testailuun.
Tarvittavat osat on hankittu Helsingistä Marineasta.
Terv. Matti

Stormwind
Site Admin
Posts: 295
Joined: 28 Jun 2018 22:22

Re: Sijainti-, suunta- ja nopeustieto pc:ltä plotterille

#2 Post by Stormwind » 16 Dec 2018 20:26

Mainiota Matti ja suuret kiitokset! Olet ensimmäinen joka toteuttaa NMEA-liikenteen tuolla tavalla :-).

Jos ymmärrän oikein, ko. YDWG – 02N sovittimella on kyky liittyä langattomasti olemassa olevaan langattomaan lähiverkkoon? Eli ilmeisesti asuntosi langattomaan reitittimeen, jolla myös trafiikki internetiin tapahtuu (mikäli reitittimestä menee piuha seinän LAN/RJ45-liittimeen). Tämä reititin siis on muodostanut langattoman verkon, sanotaan vaikka "wlan123" (joka on sen SSID) ja sillä on tavallinen WPA2-PSK suojaustaso joka vaatii salasanan. Reitittimellä on myös DHCP eli se jakaa jokaiselle asiakkaileen dynaamisesti IP-osoitteen, joka on 192.160.0.n tyyppinen?

Onko sitten niin, ilmeisesti, että tietokoneesi on saanut yhden IP-osoitteen, sanotaan vaikka 192.168.0.1 ja kyseinen YDWG – 02N sovitin toisen, vaikkapa 192.168.0.2? Ja sitten Stormwind:ssa syötät ko. 192.168.0.2:n vastaanottajaksi NMEA/UDP-out dialogissa, jolloin Stormwind:n UDP-paketit löytävät YDWG – 02N sovittimelle, joka konvertoi NMEA2000:ksi ja lähettää kaapelia pitkin edelleen Simrad plotterille? Minkä porttinumeron annat Stormwind:ssa sovittimelle, mistä saat sen?

Kehittäisitkö tätä puolta myös hieman? Thx!

MJH59
Posts: 2
Joined: 10 Dec 2018 20:49

Re: Sijainti-, suunta- ja nopeustieto pc:ltä plotterille

#3 Post by MJH59 » 20 Dec 2018 21:39

Hei,
Askartelu oli kiva tehtävä ja plotterin käyttö tekee "talviveneilystä" vielä hauskempaa.
Mutta kysymyksiisi.
YDWG-luo oman wlanin, johon pc liittyy. Koko homma on normi kotiverkon ulkopuolella. En ole tutkinut kuinka sovitin toimisi kotiverkkoon liitettynä.
Sovittimen ohjeessa on kuvattu sovittimen wi-fi -asetukset hyvin selkeästi. Liitän tuohon kuvat maisemasta ja plotterikuvasta sekä Stormwindin asetuksista. Ekassa kuvassa näkyy plotterin vasemmalla puolella Nmea-verkon pätkä, vaaleansiniset liittimet ja sovitin niihin liitettynä.
Terv. Matti
Attachments
sw1.png
sw1.png (479.25 KiB) Viewed 1595 times
stormwind.PNG
stormwind.PNG (458.9 KiB) Viewed 1595 times

Stormwind
Site Admin
Posts: 295
Joined: 28 Jun 2018 22:22

Re: Sijainti-, suunta- ja nopeustieto pc:ltä plotterille

#4 Post by Stormwind » 21 Dec 2018 11:41

Kiitokset. Sen verran vielä tuosta verkosta, että jos liityt adapterin luomaan wlan:iin, niin ilmeisesti kytket pois normaalin wlan-kotiverkon siksi aikaa? Vai

- onko sinulla langallinen yhteys kotiverkon reitittimeen (tiedän että tämä on mahdollista Windows:ssa, ja molemmat toimivat yhtäaikaa)
- kykeneekö Windows liittymään kahteen eri wlan:iin yhtä aikaa? (Ja onko sinulla mahdollisesti kaksi antennia tietokoneessa?)

Propellihattu
Posts: 1
Joined: 18 Feb 2019 19:23

Re: Sijainti-, suunta- ja nopeustieto pc:ltä plotterille

#5 Post by Propellihattu » 24 Feb 2019 13:41

Minulla ei ole plotteria, joten virittelin Stormwindin lähettämät NMEA-sanomat Android-tablettiin. Jotkut merikarttaohjelmat osaavat lukea NMEA-sanomat verkosta ja siihen olisi olemassa oma protokollakin (GPSd, http://www.catb.org/gpsd/), mutta ohjelmien puutteen takia jouduin käyttämään Androidin keksityn paikan / mock location -ominaisuutta. Se on koodareille tarkoitettu kehittäjäasetus, jonka avulla koko laitteen kaikki paikkatietoa hyödyntävät ohjelmat saa käyttämään ulkoa syötettyjä koordinaatteja.

Sopivan mock location -ohjelman löytäminen oli vaikeaa, koska useimmat niistä tukevat vain bluetooth-yhteyksiä ja bluetooth-gps-vastaanottimia. Löysin lopulta yhden vanhan ohjelman, joka osaa ottaa vastaan NMEA-sanomat UDP-paketteina ja syöttää niistä paikkatiedon tabletille. Tämä ohjelma on nimeltään GPSBridge, mutta se on tosiaan niin vanha, että sitä ei löydy enää Googlen Play-kaupasta. Löysin ohjelman netistä googlaamalla asennuspaketin nimellä "com-rbc-gpsbridge.apk". Samalla nimellä löytyy myös huijaussivuja, joten kannattaa olla varovainen.

GPSBridgen avulla sain kuitenkin tabletissa olevan Mapitare-ohjelman näyttämään Stormwindin koordinaatit ja pystyn käyttämään sitä navigoinnin apuna ihan kuin olisin tabletin kanssa veneessä. Nyt on jännä kokeilla miten navigointi sujuu kun ottaa Stormwindistä kaikki muut paneelit pois kompassia lukuunottamatta.

Kokeilin myös syöttää paikkatiedon Stormwindistä Windows 10:n location sensoriin, josta paikkatieto päätyy mm. Edge-selaimeen ja Windowsin omaa karttaohjelmaan. Se onnistui käyttämällä ohjelmaa nimeltä GPSDirect, joka on maksullinen (15 €, mutta kokeiluversio on ilmainen) ja toimii vain TCP-yhteydellä tai COM-portin kautta. Jouduin vähän virittelemään virtuaalisia COM-portteja ja käyttämämään NmeaRouter-ohjelmaa NMEA-sanomien lähtettämiseen, mutta sain kaiken toimimaan. Normaalisti en käytätä tätä viritystä, mutta oli hauska kokeilla :geek:
Stormwind NMEA TCP out.png
Paikkatieto Stormwindistä yhtäaikaa sekä Android-tablettiin että Windows 10:n location sensoriin.
Stormwind NMEA TCP out.png (372.5 KiB) Viewed 1397 times

Post Reply