Stormwind Simulator - vanliga frågor

 

Här besvaras några vanliga frågor om Stormwind Simulator 5.

Om du inte hittar det svar du söker här, så lönar det sig att fråga i forumet!

 

Simulatorn utvecklas för tillfället i en bordsdator med Windows 7 och prosessorn:

Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU @ 3.30GHz

Det viktigaste för 3D-grafiken är grafikprocessorn, inte datorns CPU. Utvecklingsdatorn har ett grafikkort av märket:

Geforce GTX 780 (3 GB minne)

Kortet är redan några år gammalt men får goda 7959 Passmark-poäng.

I dagens läge finns det en väldig massa olika datorer, och det är tämligen omöjligt att referera till ett visst datormärke/en viss modell. Simulatorn fungerar utmärkt i 4 bildskärmar med kortet ovan. Vi föreslår  att du själv kollar upp läget för din egen dator, eller för en kommande anskaffning.

Det bästa sättet att kolla om grafiken är ok är Passmark-poängsättningen. Sök med google

passmark [ersätt denna text med grafikkortets typ]

Till exempel:

passmark gtx 1050

I allmänhet leder den första träffen till nätsidan videocardbenchmark.net där du kan se kortets poängtal i stora röda bokstäver. Stormwind kräver minst ca 1500 poäng per bildskärm men vi rekommenderar så effektiv grafik som möjligt. Kortets effektivitet inverkar på "frame rate" - hur många bilder det ritas per sekund. Med svag grafik blir simulationen knyckig. 25 fps är ett absolut minimum, i allmänhet strävar man efter 60 fps.

Om du står i beråd att skaffa ny datorutrustning, rekommenderar vi yrkeskunskapen hos Espoon Tietokonekeskus - de har också en lång erfarenhet av simulatorn.

Stormwind Simulator är gjord för att vara så realistisk som möjligt när det gäller förhållandena i den finländska skärgården och när det gäller allt som har med navigering att göra. Simulatorn omfattar normal navigering både dagtid och i mörker, i solsken, regn och dimma, i stiltje och i hård vind. Man kan också navigera med hjälp av radar. Simulatorn lämpar sig alltså utmärkt för navigeringsövningar!

 

Stormwind Simulator omfattar i det här skedet de finländska A, B, C och D-sjökortsserierna. Man kan alltså röra sig i hela skärgårdsområdet från östgränsen till Åland, och upp till Nystad. På grund av licensavgifter till staten måste du köpa områdena enskilt, för att kunna köra.

 

Simulatorprogrammet fungerar i Windows 10, 8 och 7 miljö, i en modern PC-dator med effektivt 3D-grafikkort och DirectX och .net Framework 4 installerade. Simulatorn kräver ingen tilläggsutrustning utöver tangentbord, mus och bildskärm men den stöder också Windows-kompatibla reglage och rattar, kommunikation med extern navigationsutrustning (NMEA över RS232 och IP/UDP) samt hämtande av uppdateringar och väderinfo via nätanslutning.

Datorns 3D-grafikkort bör vara tillräckligt effektivt. Det bästa sättet att kolla om grafiken är ok är Passmark-poängsättningen. Sök med google

passmark [ersätt denna text med grafikkortets typ]

Till exempel:

passmark gtx 1050

I allmänhet leder den första träffen till nätsidan videocardbenchmark.net där du kan se kortets poängtal i stora röda bokstäver. Stormwind kräver ca 1500 poäng per bildskärm men vi rekommenderar så effektiv grafik som möjligt.

OBS! Bärbara datorer är oftast inte utrustade med effektivt 3D-grafikkort.

Även om en bärbar har "bra multimediaegenskaper" och kanske högt inköpspris, kan det hända att den inte är gjord med tanke på spel och 3D-grafik (vilken inte är samma som 2D-grafik; t.ex. för filmvisning). Kontakta oss om du är osäker på din dators lämplighet.

Vi rekommenderar bruk av en stor datordisplay och bra högtalarsystem. Mus utrustad med hjul är en nödvändighet!

Simulatorn levereras på en 16 GB:s USB-sticka (USB 3). Stickan är kundens personliga egendom och fungerar som skydd mot olovlig kopiering (dongle).

Simulatorn kan beställas på den här webbsidan. Gå till webbutiken med menypunkten 'Beställ' i huvudmenyn. Fyll i de uppgifter som krävs och skicka beställningen. Du kommer att få verifikationsmail och eventuellt en faktura i pdf-format till den epostadress du har uppgett.

Simulatorn levereras sedan till den postadress du har uppgett på en USB-sticka antingen per postförskott eller efter det du har betalat fakturan.

 

Javisst, det kan du!

Simulatorn kräver ingen tilläggsutrustning utöver tangentbord, mus och bildskärm. Mus utrustad med hjul är en nödvändighet!

Simulatorn stöder Windows-kompatibla reglage (ratt, joystick, m.fl.) för hantering av gaspådrag, växlar, vattenjettarnas skopor, radar och flertalet andra funktioner. Simulatorn har ett avancerat tilläggsprogram för konfiguration av dessa. Du kan också koppla alla tangentbords-funktioner i simulatorn till tryckknappar i reglagen.

Nedan en länk till screenshot av konfigurationsprogrammet (dock utan några reglage valda). Högerklicka länken och välj Öppna i ny flik

stormwind_control

I simulatorns version 5 finns flera andra båtar och fartyg. Du kommer att stöta på mycket omgivande trafik. Dessa farkoster (robotar) navigerar med hjälp av artificiell intelligens, och håller sej i allmänher korrekt till farlederna, man kan dock kollidera med både varandra, land och med dej i kinkiga lägen. Robotarna är till fysiska egenskaper likvärdiga med de båtar du själv kan välja mellan, skillnaden är att de styr själva, och själva väljer destination och fart

Stormwind Simulator baserar sig på digitalt sjökortsdata. I simulatorn syns sammanlagt några hundra tusen byggnader ungefär på sina rätta ställen, men de representeras bara av enkla modeller och ser inte ut som de enskilda byggnaderna gör i verkligheten. I den nuvarande versionen kan man inte lägga till nya, enskilda 3D-modeller.

 

Stormwind Simulator har ett inbyggt hjälpsystem som beroende på vilket skede av navigationen du befinner dig i visar den relevanta informationen.

Tryck på funktionstangenten F1 för att se vilka alternativ som finns och vilka tangenter som fungerar i olika situationer!

Gasreglaget fungerar med + och - tangenterna. Sjökortet kommer fram genom att trycka <mellanslag>.

 

Javisst, men:

Simulatorns licens tillåter samtidig användning i en enda dator åt gången. USB-stickan som den levereras på fungerar som skydd mot olovlig kopiering och den måste vara inkopplad i datorns USB-port för att programmet skall fungera.

Du kan alltså köra simulatorn i flera olika datorer, men USB-stickan måste alltid vara i den dator som programmet körs på.

 

Simulatorns licens tillåter användaren att använda den personligen men inte för skolnings- eller kommersiellt bruk.

Ni kan således inte utan vidare använda den för skolning. Svaret på frågan varierar från fall till fall.

Men kontakta oss, så skall vi se hur vi kan tackla frågan!

 

Simulatorn kan mata ut information om båtens position, hastighet, kurs mm. via seriesignal (USB/serieport) eller via IP-paket (UDP) i nätverket till ett kartprogram på en skild dator eller en helt skild apparat (t.ex. plotter). Simulatorn ersätter på det här sättet GPS-mottagaren ombprd på båten. Kommunikationen sker via NMEA0183-protokoll.

Den nuvarande versionen av Stormwind Simulator (med A, B, C och D-kartserierna tillsammans) hanterar nästan 1 miljon byggander, men alla kommer inte med i simulatorn. De här byggnaderna placeras och får sitt utseende automatiskt på basen av den information som finns i det digitala kartmaterialet. I det materialet finns enbart begränsade uppgifter, tex. så är inte våningsantalet angivet om byggnaden är högre än tre våningar! Alla hus representeras därför med hjälp av ca 10 olika modeller. Placeringen, bottenytan och riktningen stämmer dock någorlunda överens med verkligheten. Det digitala materialet särskiljer inte heller olika typer av kyrkor, vattentorn mm. så för sådana byggnader finns bara en modell för varje typ.

 

Finlands övriga serier är som bäst (12/2018) under arbete.