Stormwind Simulator - vanliga frågor

 

OBS! FAQ är inte ännu uppdaterad för version 5!

Här besvaras några vanliga frågor om Stormwind Simulator 2.

Om du inte hittar det svar du söker här, så lönar det sig att söka svar och fråga i forumet!

 

Simulatorn utvecklas för tillfället i en bordsdator med Windows 7 och prosessorn:

Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU @ 3.30GHz

Det viktigaste för 3D-grafiken är grafikprocessorn, inte datorns CPU. Utvecklingsdatorn har ett grafikkort av märket:

AMD Radeon HD 6670 (1 GB minne)

Kortet är av "mid-range", dvs. inte föråldrat men absolut inte bland de snabbaste. Enligt hintaseuranta.fi får man kortet (redan i lite nyare version) för 63 euro.

I dagens läge finns det en väldig massa olika datorer, och det är tämligen omöjligt att ge "datormärken" som referens. Simulatorn fungerar utmärkt med det kortet ovan. Vi föreslår  att du själv kollar upp läget med din egen dator, eller med en kommande anskaffning.

På adressen nedan hittar du en lång lista på grafikkort. Då du trycker på länken, kommer du till listan, där kortet vi nämner ovan är färdigt inramat. Alla kort i listan har poängsatts, och vårt kort har fått 1036 poäng. Priset är angivet till $59.99.

Detta kort kan du använda som referens. Simulatorn fungerar med ett lite långsammare kort, och naturligtvis med alla som är snabbare.

Länk till PassMark

Om du står i beråd att skaffa ny datorutrustning, rekommenderar vi yrkeskunskapen hos Espoon Tietokonekeskus - de har också en lång erfarenhet av simulatorn.

Stormwind Simulator är gjord för att vara så realistisk som möjligt när det gäller förhållandena i den finländska skärgården och när det gäller allt som har med navigering att göra. Simulatorn omfattar normal navigering både dagtid och i mörker, i solsken, regn och dimma, i stiltje och i hård vind. Man kan också navigera med hjälp av radar. Simulatorn lämpar sig alltså utmärkt för navigeringsövningar!

 

Stormwind Simulator omfattar i det här skedet de finländska A, B, C och D-sjökortsserierna. Man kan alltså röra sig i hela skärgårdsområdet från östgränsen till Åland, och upp till Nystad. På grund av licensavgifter till staten måste du köpa områdena enskilt, för att kunna köra.

 

Simulatorprogrammet fungerar i Windows 8, 7, Vista och XP miljö, i en modern PC-dator med effektivt 3D-grafikkort och nyaste DirectX 9 installerad. Simulatorn kräver ingen tilläggsutrustning utöver tangentbord, mus och bildskärm men den stöder också gasreglage och ratt.

Datorns 3D-grafikkort bör vara tillräckligt effektivt. Simulatorn ställer vissa krav på grafikkortet, så det lönar sig att först ladda ner gratisversionen och testa med den innan man köper simulatorn.

OBS! Bärbara datorer är oftast inte utrustade med effektivt 3D-grafikkort.

Även om en bärbar har "bra multimediaegenskaper" och högt inköpspris, kan det hända att den inte är gjord med tanke på spel och 3D-grafik (vilken INTE är samma som 2D-grafik; t.ex. att se på en film). Kontakta oss om du är osäker på din dators lämplighet.

Vi rekommenderar bruk av en stor datordisplay och bra högtalarsystem. Mus utrustad med hjul är en nödvändighet! Det går att koppla in vissa typer av ratt och gasreglage - kontakta oss om du har frågor om dessa!

Simulatorn kräver att DirectX runtime är installerat på datorn. DirectX kan gratis laddas ner från Microsofts webbplats och installeras.

Simulatorn levereras på en USB-sticka (USB 2) som måste vara inkopplad alltid när simulatorn används (licenskontroll), så datorn måste vara försedd med en ledig USB-port.

 

Simulatorn kan beställas på den här webbsidan. Gå direkt till webbutiken i menypunkten 'Beställ' eller läs först mera om hur man beställer och tryck sedan knappen 'Beställ nu' längst ner på sidan. Fyll i de uppgifter som krävs och skicka beställningen. Du kommer att få verifikationsmail och eventuellt en faktura i pdf-format till den epostadress du har uppgett.

Simulatorn levereras sedan till den postadress du har uppgett på en USB-sticka antingen per postförskott eller efter det du har betalat fakturan.

 

Stormwind Simulator 2 är i praktiken den andra generationen av simulatorn, och så gott som helt och hållet omskriven. Den gamla simulatorn har ett begränsat körområde; Jurmo i skärgårdshavet (kartblad 715 i D-sjökortsserien). Den saknar flexibel hantering av geo-spatialt material, liksom flera andra avancerade egenskaper som den nya simulatorn har. Den främsta likheten mellan versionerna är att båtarna är samma.

Gratisversionens uppgift är att distribuera grundläggande fakta om navigation och skärgård, på en mera praktiskt nivå än abstrakt skolning i klassrum. Den visualiserar vissa situationer enligt en pedagogisk plan, i logiskt framskridande etapper. Den huvudsakliga uppgiften är att ge användaren en första "touch" till förandet av båt och lära ut grundläggande koncept. Däremot ger den inte användaren möjlighet att mera omfattande bekanta sej med vår unika skärgård.

Gratisversionen kan också användas för att testa datorn. Om den fungerar, är det sannolikt att även Stormwind Simulator 2 fungerar i samma dator.

Stormwind Simulator 2 är mycket omfattande och har professionella egenskaper på en totalt annan nivå än gratisversionen. Läs mera om simulatorns egenskaper och teknik!

 

Javisst, det kan du!

Simulatorn kräver ingen tilläggsutrustning utöver tangentbord, mus och bildskärm. Mus utrustad med hjul är en nödvändighet!

Simulatorn stöder ratt för styrning och gasreglage för hantering av gaspådrag och växlar. Simulatorn har ett tilläggsprogram för konfiguration av ratt och gasreglage. Programmet hittar reglage som är inkopplade i USB-port och igenkända av Windows. Simulatorn använder för tillfället endast rattens och reglagets linjära rörelse, däremot inte eventuella tryckknappar i dem. Konfigurationsprogrammet låter dej välja axel, ifall reglaget har flera.

Vi har inte ännu testat flera reglage men i princip borde de flesta fungera. Följande är testade och fungerar:

Ratt:

  • Microsoft Sidewinder

Gasreglage:

  • Saitek Pro Flight Throttle Quadrant PC spelreglage för gas (kostar 51,90 i verkkokauppa.com, länk till verkkokauppas produktsida).

 

I simulatorns version 2.5 finns flera andra båtar och fartyg. Du kommer att stöta på mycket omgivande trafik. Dessa farkoster (robotar) navigerar med hjälp av artificiell intelligens, och håller sej i allmänher korrekt till farlederna, man kan dock kollidera med både varandra, land och med dej i kinkiga lägen. Robotarna är till fysiska egenskaper likvärdiga med de båtar du själv kan välja mellan, skillnaden är att de styr själva, och själva väljer destination och fart

Stormwind Simulator baserar sig på digitalt sjökortsdata. I simulatorn syns sammanlagt några hundra tusen byggnader ungefär på sina rätta ställen, men de representeras bara av enkla modeller och ser inte ut som de enskilda byggnaderna gör i verkligheten. I den nuvarande versionen kan man inte lägga till nya, enskilda 3D-modeller.

 

Stormwind Simulator har ett inbyggt hjälpsystem som beroende på vilket skede av navigationen du befinner dig i visar den relevanta informationen.

Tryck på funktionstangenten F1 för att se vilka alternativ som finns och vilka tangenter som fungerar i olika situationer!

Gasreglaget fungerar med + och - tangenterna. Sjökortet kommer fram genom att trycka <mellanslag>.

 

Javisst, men:

Simulatorns licens tillåter samtidig användning i en enda dator åt gången. USB-stickan som den levereras på fungerar som skydd mot olovlig kopiering och den måste vara inkopplad i datorns USB-port för att programmet skall fungera.

Du kan alltså köra simulatorn i flera olika datorer, men USB-stickan måste alltid vara i den dator som programmet körs på.

 

Simulatorns licens tillåter användaren att använda den personligen men inte för skolnings- eller kommersiellt bruk.

Ni kan således inte utan vidare använda den för skolning. Svaret på frågan varierar från fall till fall.

Men kontakta oss, så skall vi se hur vi kan tackla frågan!

 

Den nuvarande versionen av Stormwind Simulator (med A, B, C och D-kartserierna tillsammans) hanterar nästan 1 miljon byggander, men alla kommer inte med i simulatorn. De här byggnaderna placeras och får sitt utseende automatiskt på basen av den information som finns i det digitala kartmaterialet. I det materialet finns enbart begränsade uppgifter, tex. så är inte våningsantalet angivet om byggnaden är högre än tre våningar! Alla hus representeras därför med hjälp av ca 10 olika modeller. Placeringen, bottenytan och riktningen stämmer dock någorlunda överens med verkligheten. Det digitala materialet särskiljer inte heller olika typer av kyrkor, vattentorn mm. så för sådana byggnader finns bara en modell för varje typ.

 

C och D finns nu med, sedan sommaren 2013.